Ава Консулт

Как ще се отрази новият данък „Уикенд“ на фирменото счетоводство

През септември 2016 г. беше приет данък „Уикенд“, влизащ в сила със задна дата – от началото на годината. Съгласно новите изисквания, свързани с този данък, фирмите ще трябва да декларират дали използват активите на фирмата за лични цели, основно през уикенда. При използване на фирмените активи за лични цели на фирмата ви няма да се приспада ДДС за такова използване – измерено във време или изминати километри например. Ето по-подробна информация от АВА Консулт за новия данък и как той ще се отрази на счетоводството на вашата фирма.

 

Данък уикенд

Снимка: https://pixabay.com

Какво по-точно е данък „Уикенд“

Когато на фирмата ви се налага да купите стоки и/или услуги, необходими ви за лични нужди, е трудно да се изчисли точният процент на използването им за тези цели, особено когато за покупката сте ползвали данъчен кредит. Затова от 2016 г. беше въведен данъкът, който е популярен с името „Уикенд“. Това е 10% данък според изискванията на Европейския съюз, който се прилага и в другите държави-членки.

 

За кои фирми се прилага данък „Уикенд“

Вашата фирма трябва да се обложи с данък „Уикенд“, ако е регистрирана по ДДС. Всички фирми, регистрирани по ДДС, трябва да плащат такъв данък за използване на стоки и услуги, за които е използван данъчен кредит, за безвъзмездна лична употреба.

 

Най-често използвани за служебни и за лични цели стоки

Най-често използваните за не само за служебни, а и за лични цели стоки включват компютри, техника, мобилни телефони заедно с абонамента за ползването им, леки автомобили, както и недвижими имоти. Личната употреба наред със служебната е характерна най-вече за фирми с малък бизнес, но такава употреба може да възникне и при фирми с по-голям бизнес.

 

Използването на служебни лаптопи и автомобили и за лични цели – най-честият вариант

Най-често за служебни и лични цели се използват лаптопи и автомобили. В края на всеки месец трябва да се състави протокол за използването, който да се декларира към ДДС декларацията за дадения месец. За съставянето на протокол се обърнете към АВА Консулт.

 

Има ли вероятност за възникване на проблеми за фирмите с новия данък

Първият проблем е в това, че фирмите трябва да отдели административен персонал или да възложи на служител да се занимава с документацията, свързана с данъка „Уикенд“

 

Изчисляването може да се извърши по няколко начина, а това води до различни крайни стойности: при автомобилите то може да бъде в период на използване или в изминато разстояние за месеца.

 

Когато фирмата ви използва дадени стоки или услуги само за целите на бизнеса ви, е необходимо да представите в данъчната инспекция документация, доказваща това използване.

 

Има още един начин за отчитане на използването на лични цели – като доходи на физическо лице, което се възползва от стоките или услугите. Така освен ДДС за личното използване ще се начислят и личен данък, и осигуровки.

 

Допълнителната документация, свързана с данъка

При изчисляване на основата за облагане с ДДС ще трябва да приложите и съответна документация, доказваща използването. Някои документи, като пътни листове, са налични, но за други случаи на лична употреба на бизнес активи ще трябва да съставяте специални документи. АВА Консулт ще ви осигури консултации и изготвяне на такива документи.

 

запитване за счетоводителЗа повече информация – свържете се с нас, като изпратите запитване.

 

Share Button